Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Университетите използват базирано на блокчейн хранилище за защита и демократизиране на данните

Академичните институции съхраняват някои от най-важните данни в света, генерирани от години изследвания. И все пак централизираните модели за съхранение на данни се превръщат в проблем за много университети, които искат да запазят критичната информация безопасна и достъпна.

Дани О'Брайън, старши сътрудник във Filecoin Foundation и Filecoin Foundation for the Decentralized Web (FFDW) – независима организация, която улеснява управлението на мрежата Filecoin и финансира проекти за развитие – каза пред Cointelegraph, че данните, съхранявани от академични институции, са изложени на риск от изчезват поради централизирани модели за съхранение. За да поставим това в перспектива, скорошно проучване на Filecoin Foundation установи, че 71% от американците са загубили информация и записи поради предизвикателства като изтрити хипервръзки или заключени онлайн акаунти.

Децентрализираното съхранение помага за защитата и разпространението на данни

За да се бори с това, О’Брайън обясни, че няколко образователни институции са започнали да използват децентрализирани модели за съхранение на данни, за да запазят набори от данни. „Нарастващ брой висши учебни заведения, включително Масачузетския технологичен институт (MIT), Харвардския университет, Калифорнийския университет, Бъркли, Станфордския университет, Университета на Южна Каролина и други, всички използват Filecoin за съхраняване, запазване и архивират най-важните си данни в блокчейна“, каза той.

Например О’Брайън посочи, че MIT в момента работи по тригодишен проект с FFDW, за да проучи как децентрализираната технология може да подкрепи програмите за отворено обучение. Програмите за отворено обучение на MIT включват „OpenCourseWare“, който е предназначен да предоставя безплатни онлайн материали от над 2500 курса на MIT. Това ще позволи на всеки по света да има достъп до курсове на MIT в интернет.

Скорошно: Ще ETF на BlackRock вдигне цената на Биткойн до небето?

О’Брайън обясни, че чрез подкрепата на FFDW програмите за отворено обучение на MIT ще използват децентрализирано хранилище за каталогизиране, като същевременно запазват материалите на OpenCourseWare. Той добави, че MIT скоро ще бъде домакин на публични семинари за предизвикателствата и възможностите на децентрализираната мрежа. „Продължаващото възприемане на децентрализираното съхранение на данни Web3 от страна на образованието предлага, чрез криптографско доказателство, гаранция, че данните остават достъпни и непроменени във времето, запазвайки техните критични данни толкова дълго, колкото искат“, каза той.

Университетът на Юта също използва децентрализирано съхранение, за да защити и демократизира достъпа до големи масиви от данни. Валерио Паскучи, професор по компютърни науки в университета, каза пред Cointelegraph, че Центърът за екстремен анализ на управление на данни и визуализация на институцията наскоро прие решение от Seal Storage – децентрализирана облачна платформа за съхранение, захранвана от Filecoin – за да допълни сегашната си централизирана инфраструктура.

Паскучи обясни, че моделът, предоставен от Seal Storage, позволява на National Science Data Fabric (NSDF) - пилотна програма, работеща с институции за демократизиране на данните - да постигне целта си за създаване на нови механизми за лесен достъп до научна информация.

„Традиционно институциите, обслужващи малцинствата (MSI), малките колежи и други организации в неравностойно положение не могат да бъдат част от усилията за научни изследвания, защото нямат достъп до данните, необходими за извършване на работата“, каза той. Използването на децентрализирано съхранение от NSDF ще промени това.

Топ 10 на университетите за изучаване на крипто и блокчейн технологии

Според Pascucci, партньорството NSDF-Seal Storage вече е демонстрирало възможността за разпространение на масивни колекции от данни в различни общности, без да е необходимо да се разполагат специални сървъри или други сложни възможности за обработка, които може да са непрактични за много институции.

„Например НАСА съхранява на най-големия си суперкомпютър „Pleiades“ отворен набор от данни за климата, който е с размер над 3 петабайта. И все пак всеки, който иска да използва данните, ще трябва да има специален акаунт в Pleiades и да изисква обучението, необходимо за обработка на данните“, обясни той, „NSDF възприе подход „OpenVisus“, който реорганизира данните на НАСА, така че разпространението им чрез децентрализираното съхранение позволява интерактивна обработка и изследване практически без никакви локални ресурси.“

Паскучи добави, че това може да е първият път, когато набор от данни с такъв размер е предоставен за интерактивно изследване директно от облака. Освен това той вярва, че децентрализираният подход е повишил сигурността.

Децентрализираното съхранение е полезно, но остават предизвикателства

Въпреки че няколко университета започнаха да използват децентрализирани модели за съхранение, предизвикателствата, които могат да попречат на приемането, остават.

Например Паскучи посочи, че за разпространението на отворения набор от данни за климата на НАСА, форматът на данните на NSDF OpenVisus трябваше да бъде разширен от традиционните файлови системи, за да отговаря на модела за съхранение, предоставен от Seal Storage. Jacques Swanepoel, главен технологичен директор в Seal Storage, каза пред Cointelegraph, че картографирането и маркирането на данни в блокчейна е много сложно начинание.

„Идентифицирането кой блок от блокчейна съдържа специфична информация е от ключово значение за пълното използване на предимствата на технологията за децентрализирано съхранение. За да преодолеят тези предизвикателства, доставчиците трябва правилно да проследяват къде се намират клиентските данни в блокчейна с креативни софтуерни стратегии.“

И все пак остава забележимо, че академичните институции използват децентрализирани модели за съхранение. „Често смятан за бавно развиващ се, академичните среди се доказаха като ранен приемник на базирани на блокчейн технологии, включително децентрализирано съхранение, и продължават да бъдат лидер в приемането и внедряването на тези инструменти“, каза О’Брайън.

Списание: Биткойн 2023 в Маями се бори с „шиткойни върху Биткойни“

Това може да е така, тъй като Pascucci сподели, че Университетът на Юта и NSDF работят върху прилагането на допълнителни случаи на използване с различни университети.

„Въпреки че случаят на използване на НАСА е много важен както за размера, така и за приложението във важната област на глобалното изменение на климата, ние вече работим върху други случаи на използване, включително експерименталното съоръжение на Cornell High Energy Synchrotron Source. Това е мястото, където хиляди учени отиват всяка година, за да събират данни и да ги споделят със сътрудници в цялата страна“, каза той.

Публикацията на Светлана Петкова: "Университетите използват базирано на блокчейн хранилище за защита и демократизиране на данните" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Светлана Петкова

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!