Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Южнокорейските прокурори арестуваха главния изпълнителен директор на Crypto Exchange Bitsonic за над 10 милиарда вона Измами, обвинени в...

Пазарът на криптовалута, възхваляван за своята децентрализация и обещанието за финансова демократизация, е изправен пред нарастващо безпокойство: нечестни обменни оператори и ръководители. Според местна медия, южнокорейските прокурори са идентифицирали една от най-големите финансови измами на крипто пазара в страната. Наскоро главният изпълнителен директор на известната крипто борса Bitsonic, г-н Шин, беше арестуван и обвинен по обвинения в измама с 10 милиарда вона.

Тъмната страна на операторите на крипто обмен

Крипто общността, както в Южна Корея, така и в световен мащаб, се тресе от шокиращите разкрития. Тъй като дигиталните валути получават все по-голямо приемане и възприемане, последните нашумели случаи разкриват рисковете и уязвимостите в все още развиващия се сектор.

Според подробен доклад на Chosun Biz от 8 август г-н Шин е обвинен в манипулиране на компютърните системи на Bitsonic между януари 2019 г. и май 2021 г., за да надуе изкуствено цената и обемите на търговия на различни виртуални активи. Твърди се, че чрез погрешно представяне на търговската дейност Шин е привлякъл нищо неподозиращи инвеститори, нетърпеливи да се възползват от процъфтяващите цифрови валути.

Освен това, в тревожен обрат, се твърди, че Шин се е възползвал от контрола си над Bitsonic. Той е обвинен, че е продавал продукти за блокиране на криптовалута на клиенти и е откраднал 10 милиарда вона, дори когато борсата е изправена пред дефицити, толкова значителни, че не може да уважи исканията за теглене от своите инвеститори.

Но обвиненията не спират с г-н Шин. Прокуратурата е замесила и г-н А, вицепрезидент по технологиите в Bitsonic. Срещу него е повдигнато обвинение за възпрепятстване на стопанска дейност, но е предаден на съд без задържане.

В средата на 2021 г. водещият финансов надзорен орган на Южна Корея, Комисията за финансови услуги (FSC), опроверга твърденията за потенциални планове за затваряне на няколко местни борси за криптовалута поради обвинения в измамни практики. Това разяснение пристигна в момент, когато множество по-малки южнокорейски крипто борси наскоро спряха дейността си. По-специално, местната крипто борса, Bitsonic, предаде чрез официалния си канал в Telegram в петък, че временно ще преустанови дейността си поради комбинация от вътрешни и външни предизвикателства.

Южнокорейските власти арестуваха главния изпълнителен директор на Bitsonic за кражба на 7,5 милиона долара

Южна Корея продължава да хваща измамници

Миналия месец Южна Корея прие крипто законопроект, за да осигури по-голяма защита на потребителите. Предстои да бъде приложен през следващата година, този закон обединява 19 различни предложения от законодателите. Той не само установява ясна дефиниция на цифровите активи, но също така предвижда наказателни мерки за несправедливи транзакции.

Съгласно новия закон доставчиците на услуги са упълномощени да отделят потребителските активи, да получат застраховка, да съхраняват част от резервите в хладилни хранилища и да документират всяка транзакция. Комисията за финансови услуги получава правомощието да контролира и одитира доставчиците на услуги, докато Банката на Корея е упълномощена да изисква данни от тези доставчици.

На 27 юли Южна Корея инициира мултиагенционен екип за разследване за справяне с престъпления, свързани с криптовалута, след скок в незаконните дейности на пазара и недостатъчни правни гаранции за инвеститорите. В момента екипът разследва измами, извършени от Delio, Haru Invest и WEMIX.

Състои се от около 30 членове от правния, финансовия, данъчния и митническия сектор, създаден е „Съвместен център за разследване на крипто престъпления“, както беше обявено от прокуратурата.

Изявлението подчертава: „Въпреки че виртуалните активи вече са наравно с акциите като инвестиционни продукти, съществуващата правна рамка и системи оставят участниците на пазара практически незащитени.“

Наскоро създаденият екип ще се концентрира върху криптовалути, които показват значителни колебания в цените или са изправени пред потенциално премахване от списъка. Той също така ще се занимава с незаконни търговски поведения, като подправяне на пазара и сделки с вътрешна информация, и ще изследва избягването на данъци, неоторизираните трансфери в чужбина и укриването на незаконни печалби от крипто сделки. Основен аспект от тяхната роля ще включва справяне с начинанията за пране на пари чрез криптовалути.

Загубите от престъпления, свързани с криптовалута, в Южна Корея скочиха със 118% през последните пет години, достигайки 1,02 трилиона вона (797,81 милиона долара) през 2022 г., според доклад. Това включва разнообразна гама от незаконни дейности, от манипулиране на цените и неразрешени валутни сделки до схеми на Понци.

Публикацията на Милчо Атанасов: "Южнокорейските прокурори арестуваха главния изпълнителен директор на Crypto Exchange Bitsonic за над 10 милиарда вона Измами, обвинени в..." е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Милчо Атанасов

Топ крипто новини

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!