Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Видове стабилни монети

Днес ще ви разкажем за трите основни категории стабилни монети. ▪️ Стабилни монети, обезпечени с фиатни валути Тези монети са обезпечени с реални активи, фиатни пари или книжни пари. Два примера за този стейбълкойн са Tether (USDT) и USD Coin (USDC).

Компаниите, издаващи тези монети, притежават големи резерви, за да поддържат всяка издадена монета; Въпреки това, Tether е бил обект на интензивно наблюдение в миналото за този конкретен проблем.

▪️ Стабилни монети, подкрепени от криптовалути Някои проекти са толкова смели, че са готови да подкрепят своите стабилни монети с други криптовалути (не реални активи или пари).

Видове стабилни монети

Например, крипто-подкрепена стабилна монета със стойност $1 може да бъде подкрепена от крипто актив на стойност $2. Логиката тук е, че ако стойността на базовия актив падне, стейбълкойнът все още ще може да поддържа своята фиксирана валута в долара. Най-известният стейбълкойн, обезпечен с крипто, е Dai (DAI).

▪️ Алгоритмични стейбълкойни Алгоритмичните стейбълкойни не са обезпечени с активи или фиатни валути, което затруднява разбирането защо или как са стабилни монети на първо място. Както показва името им, стойността на тези монети се контролира от компютърни алгоритми. Ако стойността на стейбълкойна е фиксирана към $1, но се повиши над $1, кодът автоматично ще сече и пусне повече монети в обращение, за да намали стойността на стейбълкойна обратно до $1.

Обратно, ако стойността падне под $1, алгоритъмът ще премахне или изгори монети от обръщение, за да повиши стойността обратно до $1. Количеството монети, които притежавате, ще се промени, но те винаги ще отразяват стойността, която притежавате.

Моля, обърнете внимание: Стабилните монети не са долари – те са криптовалути. Дори когато се работи със стабилни монети, инвестирането в криптовалута носи присъщи рискове – като пример колапсът на алгоритмичната стабилна монета TerraUSD на Terra.

Публикацията на Олег Димитров: "Видове стабилни монети" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Олег Димитров

Топ крипто новини

Solana (SOL) скоч...
Solana (SOL) скочи на фона на надеждите на Ethereum ETF: Анализатор препоръчва търговия „SOL/ETH“

Solana (SOL) нараства на фона на оптимизма за одобрение на спот ETF за Ethereum Популярната криптовалута Solana (SOL) претърпя забележително...

Цената на XRP ска...
Цената на XRP скача с 6%: активност на китове, потенциално рали на възходящ пазар

XRP скочи с 6% с натрупването на китове: Потенциално рали на хоризонта? XRP на Ripple претърпя забележителен скок от 6% наскоро, подхранван...

Прогноза за ценат...
Прогноза за цената на Solana: $200 Скоро? Анализатори предполагат потенциал от $1000

Solana във възход: Анализаторите прогнозират цена от $200 и потенциал за $1000 Скорошните спекулации около одобрението на Ethereum ETF не...

Ethereum (ETH) пр...
Ethereum (ETH) проби над $3000: Разгръща се възходящ импулс

Ethereum (ETH) скочи над $3,000: Бикове начело с рекорден отворен интерес и активност на китове Ethereum (ETH) наскоро надмина границата от...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!