Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Какви са някои често срещани P2P измами?

Фалшиво доказателство за плащане или SMS

Измамниците могат цифрово да променят разписките, за да ви убедят, че са изпратили плащане и да ви подмамят да им пуснете крипто. Един пример е SMS измамата, при която престъпниците фалшифицират текстово съобщение, за да уведомят жертвата, че са получили плащане.

Как да избегнете тази измама: Като продавач трябва да одобрите транзакцията само след като проверите дали плащането вече е във вашия портфейл или банкова сметка.

Измама със връщане на плащане

Лош актьор може да използва функция за възстановяване на плащане на избраната от тях платежна платформа, за да отмени плащането си при получаване на вашите активи. В много случаи те се опитват да платят чрез сметка на трета страна. Някои методи на плащане като чекове и онлайн портфейли позволяват по-лесни заявки за връщане на плащане.

Как да избегнете тази измама: Не приемайте плащания от сметки на трети страни. Ако това се случи, подайте жалба до платформата и инициирайте възстановяване на сумата в акаунта на купувача.

Грешен трансфер

Както при измамите с обратно плащане, измамник може да се опита да открадне активите ви, като се свърже с банката си, за да докладва за погрешна транзакция и да поиска тя да бъде отменена. Някои измамници може дори да ви принудят да не докладвате за инцидента, като използват тактики за сплашване, като например предупреждение, че продажбата на криптовалута е незаконна.

Как да избегнете тази измама: Не се плашете от тактики за сплашване. Систематично събирайте доказателства, като екранни снимки, за вашата кореспонденция и сделка с престъпника.

Човек по средата атакува

При атака "човек по средата" лош актьор се вмъква между потребител и приложение, организация или друго лице и комуникира от името на този контрагент, за да открадне активи или чувствителна информация като частни ключове. Трите основни категории атаки тип "човек по средата" включват романтика, инвестиции и измами с електронна търговия.

  1. Романтична измама. В този сценарий измамник се преструва, че създава онлайн връзка с жертвата си. След като спечелят доверието на жертвата, те я манипулират да му помагат с финансовите му проблеми, като изпращат малко пари или криптовалута или споделят чувствителна информация като лични ключове, само за да прекратят всякакъв контакт, когато постигнат злонамерените си цели.

  2. Инвестиционна измама. Инвестиционната измама включва престъпник, който се приближава и успешно убеждава жертвата си да инвестира в определено предприятие. Като „човекът по средата“ между жертвата и възможността за инвестиция, измамникът може да насочи средствата на потребителя където пожелае под прикритието, че ги „инвестира“.

  3. Измама с електронна търговия. Измама с електронна търговия включва измамник, който се представя за онлайн продавач, предлагащ желани артикули на намалени цени. Те настояват жертвите им да извършват плащания в криптовалута към портфейлите си и след като това стане, те изчезват, без да предоставят продуктите, които са обещали.

Предупреждение: 10 често срещани измами с криптовалута през 2023 г

Как да избегнете тази измама: Не отговаряйте на заявки за търговия в която и да е платформа за социални мрежи. Ограничете комуникацията си с вашия контрагент до официалната платформа преди и по време на транзакция.

Триангулационни измами

Измама с триангулация или триъгълник включва двама лоши актьори, които приемат две поръчки от един и същ продавач почти едновременно, което в крайна сметка обърква продавача да пусне повече крипто, отколкото е платено.

Например Купувач А приема поръчка за криптовалута на стойност 5000 TUSD (Поръчка A), докато Купувач B приема поръчка за еквивалента на 6000 TUSD (Поръчка B).

След това купувач B превежда 5000 TUSD на продавача, докато купувач A маркира поръчка A като платена. След това продавачът пуска крипто на купувач А, като по този начин изпълнява поръчка А за 5000 TUSD. Купувач B изпраща още 1000 TUSD на продавача, предоставя доказателство за плащане за 5000 TUSD, които са получили от Купувач A плюс 1000 TUSD, и принуждава продавача да освободи цифрови активи съгласно Поръчка B.

Когато прахът се улегна, се оказва, че продавачът е пуснал криптовалута на стойност 5000 + 6000 = 11 000 TUSD, но му е платено само 6000 TUSD.

Как да избегнете тази измама: Винаги проверявайте банковата си сметка или портфейл, за да потвърдите, че сте получили пълните плащания за всички предстоящи P2P транзакции.

Фишинг

Фишингът е вид злонамерена атака, при която измамник използва фалшив профил, за да заблуди потребителите да им изпратят активи или информация. Например, лош актьор може да се представя за представител за обслужване на клиенти на P2P платформа, за да получи достъп до лична информация или крипто акаунти.

Как да избегнете тази измама: Някои измамници могат да изпращат фалшиви сигнали за сигурност относно вашия акаунт чрез имейл или текстово съобщение. Когато проверявате съобщения, не кликвайте върху непознати връзки, преди да сте проверили източника. Също така трябва да потърсите помощ само от официалния P2P обмен.

Публикацията на Димитър Тодоров: "Какви са някои често срещани P2P измами?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Димитър Тодоров

Топ крипто новини

SEC може да класи...
SEC може да класифицира Ethereum като ценна книга, което потенциално засяга приложенията на ETF

SEC може да класифицира Ethereum като ценна книга с потенциално въздействие върху ETF приложенията В скорошно предупреждение от правен...

Анализ на Shiba I...
Анализ на Shiba Inu: Потенциални възможности за пробив

Анализ на Shiba Inu: Неизбежен потенциален пробив при приближаване на ключови нива на съпротива Shiba Inu (SHIB) е на ръба на значително...

Анализиране на ис...
Анализиране на искането на SEC за дегоржиране в делото Ripple

Анализиране на искането на SEC за дегоржиране в делото Ripple Тъй като Ripple и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) очакват...

Масивен Биткойн т...
Масивен Биткойн трансфер повдига интерес в крипто общността

Предупреждение за китове: Трансферът на Биткойн за 494 милиона долара предизвиква спекулации на фона на очакванията за CPI В развитие, което...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!