Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

От гледна точка на Виталик: Вътрешен поглед към бъдещето на биометричните доказателства и удостоверяване

Кредит на изображението: MidJourney, производно от soaringcrowz

предговор

Съдържанието на тази статия се публикува едновременно в колоната „Верижна светкавица“.

„Какво мисля за биометричното доказателство за личността?“ на Виталик основно дава поглед върху проблема с биометричното доказателство за личността. Статията изследва в дълбочина трудностите и стойността на общността на Ethereum при изграждането на децентрализирано решение за доказване на лична самоличност.

Тази лична идентификация, известна още като „проблемът с уникалния човек“, е ограничена форма на физическа идентификация, предназначена да докаже, че всеки регистриран акаунт се контролира от реално лице и че всеки Реален човек е различен от всички останали регистрирани акаунти.

Биометричният подход за удостоверяване на истински хора има предимствата, че ограничава броя на фалшивите доказателства и е труден за фалшифициране; обаче този метод има и своите недостатъци, като например труден за прилагане, потенциално водещ до проблеми с поверителността и неравенството и изискващ специализирана хардуерна поддръжка.

Източник на изображението: BijnierNET

Въпроси относно биометричните данни

Кредит на изображението: Vitalik.eth

Биометричните доказателства са изправени пред множество предизвикателства, включително 3D отпечатани манекени, продажби на документи за самоличност, телефонни хакове и правителствени нарушения на гражданските права. В допълнение, неговият двоичен режим на оценка на "човек" или "нечовек" също е податлив на смущения. Тази дискусия ще бъде разделена на два аспекта:

Кредит на изображението: Vitalik.eth

Изследване и предизвикателства на личната идентификация:

First определя доказателството за лична самоличност като начин да се провери дали всеки регистриран акаунт се контролира от реално лице и посочва „уникално човешки проблеми“. Тази статия разглежда стойността и дилемата на усилията на общността на Ethereum за постигане на децентрализиран подход към личната идентификация. Представени са различни решения, включително Proof of Humanity, BrightID, Idena и Circles, и как тези решения се прилагат за проверка на Gitcoin Passport и квадратично гласуване.

Възможности и проблеми на биометричните доказателства:

Обсъждат се възможностите и предимствата на биометричното доказателство, както и критики и проблеми. Сред засегнатите въпроси са опасенията за поверителността и рисковете за сигурността, които биометричните доказателства могат да породят.

В същото време се споменават и технологии като доказателства с нулево знание като Sismo, които могат да осигурят допълнителна защита на поверителността на тези решения. И накрая, Vitalik предлага някои прозрения и възможни насоки за подобрение по отношение на бъдещето на биометричните доказателства.

Решения за биометрични методи за доказване

Решенията включват използването на специално създаден хардуер, проектиране на децентрализирани програми за проверка, като децентрализирани регистрационни церемонии, и използването на системи за проверка на социални графики за отразяване на индивидуалните самоличности. Тези решения обаче също имат проблеми като трудности при стартиране, проблеми с поверителността, неравенство и риск от централизация и трябва да бъдат ефективно комбинирани, за да се допълват взаимно.

Кредит на изображението: Vitalik.eth

Подходът на Worldcoin

Погледът на Виталик Бутерин към Worldcoin ($WLD): нова гледна точка към доказателството за личност

Разбира се, да се върнем към причината, поради която Виталик говори за този въпрос, е точно, че той вярва, че предстои да се появи по-голям и по-амбициозен проект за доказателство на личността - Worldcoin.По-долу ще допълним някои механизми за този проект:

Как работи?

Worldcoin е проект, който използва изключително сложна биометрия, сканирайки ириса на всеки потребител със специализиран хардуер, наречен "the Orb". Потребителите първо инсталират приложение на телефона си, което генерира чифт частни и публични ключове, точно като портфейл Ethereum. След това потребителят сканира ириса си през „кълбото“ и в същото време предава данни, съдържащи техния публичен ключ, към приложението Worldcoin.

Източник на изображението: Worldcoin

Кои са основните проблеми в строителството?

Основните проблеми, пред които е изправен Worldcoin, включват поверителността, сигурността, централизацията на хардуера и възможността World Coin Foundation да вмъкне задни вратички в системата, които биха й позволили да създава толкова фалшиви човешки самоличности, колкото иска. Освен това, поради зависимостта на Worldcoin от специализиран хардуер, той може да бъде изложен на по-висок риск от атака от Proof of Humanity или BrightID.

Как да решим проблема с централизацията на хардуера?

В момента свързано с Worldcoin дружество, наречено „Инструменти за човечеството“, е единствената организация, която произвежда кълба. Екипът на Worldcoin планира да провежда редовни одити на Orbs, като проверява дали са изградени правилно по спецификация и че ключовите хардуерни компоненти не са били подправени след факта. Освен това те също така планират да децентрализират производството на Orbs по целия свят, за да предотвратят централизацията на хардуера.

Източник на изображението: Worldcoin

в заключение

Всъщност, след като прочетете тази статия, можете като цяло да разберете сложността и важността на въпроса за „биометричната идентификация за доказване на лична самоличност“, който Виталик иска да изрази.

Това включва не само технически проблеми, но и поверителност, сигурност и етични съображения.

В бъдеще трябва да намерим баланс между защитата на поверителността и подобряването на сигурността и непрекъснатото оптимизиране и подобряване на тази технология. В същото време очаквам с нетърпение да видя още иновативни решения на този уникален човешки проблем.

Въпреки че методът за биометрично доказателство в момента има предимства и недостатъци и методът на внедряване не е перфектен, той има определена стойност за проверка на самоличността и защита на поверителността. Трябва да потърсим комбинация от различни методи, за да създадем по-добра среда за проверка.

Препратки

  • Какво мисля за биометрично доказателство за личност?

    https://vitalik.eth.limo/general/2023/07/24/biometric.html

Допълнителна информация

  • Worldcoin пуска токен, за да разграничи хората от роботите

    https://www.chainlighting.io/share/view/1536

  • Новият WLD токен на Worldcoin е листван на големи крипто борси

    https://www.chainlighting.io/share/view/1535

$WLD

Публикацията на Георги Шопов: "От гледна точка на Виталик: Вътрешен поглед към бъдещето на биометричните доказателства и удостоверяване" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Шопов

Топ крипто новини

Биткойн очаква ск...
Биткойн очаква скок до $68 000, ключов праг за XRP

Биткойнът е готов за значителен отскок, прогнозира анализатор Известен анализатор и търговец на криптовалути, известен като Credible Crypto,...

SEC може да класи...
SEC може да класифицира Ethereum като ценна книга, което потенциално засяга приложенията на ETF

SEC може да класифицира Ethereum като ценна книга с потенциално въздействие върху ETF приложенията В скорошно предупреждение от правен...

Анализиране на ис...
Анализиране на искането на SEC за дегоржиране в делото Ripple

Анализиране на искането на SEC за дегоржиране в делото Ripple Тъй като Ripple и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) очакват...

Анализ на Shiba I...
Анализ на Shiba Inu: Потенциални възможности за пробив

Анализ на Shiba Inu: Неизбежен потенциален пробив при приближаване на ключови нива на съпротива Shiba Inu (SHIB) е на ръба на значително...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!